Ga naar de tekst Ga naar de hoofd navigatie Ga naar de footer

Zomerfeest Rossum: één centrale locatie voor meer gezelligheid en saamhorigheid

Beste dorpsgenoten,
Graag willen wij jullie via deze weg inlichten over de activiteiten en beslissingen van het Oranje Comité Rossum. Ons doel is om met elkaar te genieten van leuke en gezellige evenementen voor jong en oud. We hopen dat deze uitleg helpt om iedereen te laten begrijpen waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, en dat jullie met ons mee blijven doen om van Rossum een bruisend dorp te maken.
In Rossum organiseren wij als Oranje Comité diverse activiteiten voor al onze ruim 2.300 inwoners. Denk aan de feestelijke intocht van Sinterklaas, de herdenking tijdens Dodenherdenking, de gezellige Koningsspelen, bingoavonden, fietstochten en natuurlijk ons hoogtepunt: het Zomerfeest in het eerste volle weekend van juli.
Sinds 2014 wordt dit feest gehouden net buiten het dorp, op loopafstand. Voorheen vond de kermis altijd plaats op het Thijplein, maar door een dalend aantal bezoekers en daardoor ontevreden kermisexploitanten, moesten wij besluiten alles op één locatie buiten het dorp te organiseren. Voorheen werden tijdens de kermis op het Thijplein ook elders in het dorp activiteiten georganiseerd, zoals quadrijden, vogelschieten en ringsteken met een dogkar. Bezoekers verspreidden zich over meerdere horecagelegenheden. Dit zorgde ervoor dat het geen gezamenlijk feest werd waarbij iedereen bij elkaar kon zijn en gezellig met elkaar kon praten.

Sinds 2014 op nieuwe locatie
In 2014 hebben wij de kermis omgedoopt tot “Kermix”, een mix van kermis en andere activiteiten op één plek. Dit trok meer publiek, maar helaas konden wij sinds vorig jaar geen kermisexploitanten meer vinden. We hebben hard gewerkt achter de schermen, maar het is niet gelukt. Daarom hebben wij vorig jaar een nieuwe aanpak geïntroduceerd: het Springkussenfestijn. Dit was een groot succes! Daarnaast organiseerden wij met hulp van dorpsgenoten een kraanbehendigheidswedstrijd, en dit jaar voegen wij daar een Truck Festijn aan toe. Naast het Oranje Comité zijn hierbij tientallen vrijwilligers betrokken.
Ons doel is om een compleet programma te bieden voor jong en oud. Kinderen kunnen gratis tattoos laten zetten en deelnemen aan het Springkussenfestijn, terwijl ouderen kunnen genieten van onder andere een gezellige bingo. Dit jaar helpt ook KPJ Rossum mee, en verenigingen zoals De Keurnmeaiers en De Sjeesköttels organiseren activiteiten om hun kas te spekken. En, de Zonnebloem is er ook altijd.

Kosten meer dan verdubbeld in tien jaar tijd
Ook na 10 jaar merken wij nog steeds dat onze leden persoonlijk aangesproken worden, waarbij de strekking van de opmerkingen is dat het Zomerfeest weer georganiseerd moet worden op het Thijplein. Wij willen bij deze nogmaals benadrukken dat dit financieel niet haalbaar is. De kosten zijn de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld en de eisen van de gemeente zijn strenger geworden. Het organiseren van het feest brengt duizenden euro’s aan kosten met zich mee voor EHBO en beveiliging alleen al. Daarnaast zijn de kosten voor energie, materialen en andere benodigdheden enorm toegenomen. Het feest kan alleen financieel haalbaar blijven als wij alles op één centrale locatie houden, omdat wij ook de omzet van eten en drinken nodig hebben om alle kosten te dekken.
Wij willen benadrukken hoe dankbaar wij zijn voor de steun van de sponsoren, mensen die een bedrag geven tijdens de collecte, familie Kamphuis, Postel Tentenverhuur en Partycentrum Hutten. Zonder hun hulp zou het Zomerfeest al veel eerder gestopt zijn vanwege financiële redenen. Dankzij hun (financiële) steun is het mogelijk om een dergelijk evenement in Rossum toegankelijk én betaalbaar te houden voor alle inwoners.
Wij begrijpen dat sommige mensen graag zien dat het feest terugkeert naar het Thijplein, maar wij hopen dat jullie na het lezen van deze uitleg begrijpen waarom dit niet mogelijk is. We doen er alles aan om het Zomerfeest voor iedereen leuk en toegankelijk te maken. De kosten en strengere regels maken het onmogelijk om dit in het dorp zelf te organiseren.
Samen maken wij van Rossum een levendig en hecht dorp. We hopen dat jullie achter het besluit van het Oranje Comité staan en ons blijven steunen in onze inspanningen.
Lieve mensen, waardeer wat er wél is en erger je minder aan wat er niet is. Schroom niet om een vrijwilliger eens te bedanken voor zijn of haar inzet.
Heb je vragen? Onze contactgegevens staan op de site van het Oranje Comité Rossum. We zien jullie graag tijdens het Zomerfeest van 5 t/m 7 juli.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur Stichting Oranje Comité Rossum