Ga naar de tekst Ga naar de hoofd navigatie Ga naar de footer

Tentoonstelling over de April- meistaking 1943 en het verzet in de voormalige gemeente Weerselo.

Vanaf 1 april t/m eind mei 2023 organiseert de Heemkunde Oalde gemeente Weersel in de Stiftswijzer op ’t Stift te Weerselo een tentoonstelling over de staking die 80 jaar geleden plaats vond en waarbij drie personen uit Weerselo aan de dood zijn ontsnapt. Deze staking werd later de April-meistaking of Melkstaking genoemd. De Heemkunde kan dit verhaal vertellen omdat burgemeester Scholtens hierover schreef in een dagboek dat hij bijhield in de oorlogsperiode.

De directeur van de zuivelfabriek van Weerselo, G. Bongers, zat drie weken gevangen in de beruchte gevangenis van Scheveningen, het Oranjehotel. Van hem hebben we een brief waarin hij verslag doet van zijn verblijf daar.

Tevens gaat de Heemkunde in op het verzet in de oorlog. Wie waren de soldaten zonder uniform die zoveel mensen hebben geholpen weer thuis te komen? Of hebben laten onderduiken? Denk aan de families Brummelhuis en Kooiker, Gerard Hesselink, Johannes Ebbers, Jan Kroeze, Karel ter Laak, Jan Vos, Gerard Senger en de familie Juninck.

Nieuwsgierig geworden? Kom kijken!

De Stiftswijzer is dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur geopend en de toegang is gratis. Ook voor minder-validen is de Stiftswijzer toegankelijk.

Reageren kan via heemkundeweerselo@gmail.com